6 x educatieve onderwijs apps. Ken je deze al?

Deze 6 educatieve apps voor het voortgezet onderwijs zorgen voor meer fun, meer motivatie én meer concentratie. In én buiten de les. 

Educatieve Apps Onderwijs
header-bottom Created with Sketch.

Het onderwijs digitaliseert. Blended learning wordt het nieuwe normaal. Inmiddels bestaan er honderden educatieve apps die leren en lessen leuk maken. Maar ook gemakkelijker, interessanter, fijner en minder stressvol. Wij selecteerden 6 educatieve onderwijs apps die zorgen dat je leerlingen kennis opdoen. Het doel: meer plezier, meer motivatie en ook meer concentratie.

1. Team Shake

Je hebt vast wel een buitenbeentje in de klas. Een leerling die bij het maken van groepjes en teams steeds als laatste wordt gekozen. De populaire kinderen zullen elkaar snel kiezen. De buitenbeetjes blijven over. Bij de gym bijvoorbeeld. Vervelend want je gunt het alle leerlingen om samen te werken en van elkaar te leren. Zowel tijdens schoolprojecten als tijdens sportoefeningen.

Team Shake brengt hier verandering in. De app maakt random teams op een leuke manier. Voordeel: zo ben je als docent nooit de boosdoener door het verkeerd indelen van de mensen. Het werkt simpel: vul de namen van je leerlingen in, shake je smartphone en de teams verschijnen op je scherm.

De app biedt ook mooie extra’s, zoals het maken van random teams op basis van de juiste mix van talenten en vaardigheden. Handig voor bij de gym en voor schoolprojecten bij allerlei andere vakken.
Team Shake is er voor Android & iPhone / iPad.

Team Shake

2. Google Classroom

Google Classroom is een advertentievrij online systeem dat beschikbaar is voor docenten met een Google apps for Education-account.

Als docent kun je in Google Classroom zien welke leerlingen al klaar zijn met een online opdracht en welke leerlingen extra instructie nodig hebben. Zo komt iedereen mee in de les. Dat is wel zo fijn voor jou en de leerling. Ook kun je eenvoudig feedback geven op de via Google Docs gemaakte en ingeleverde opdrachten.

In Google Classroom vind je een dashboard met allerlei mogelijkheden van Google, zoals Drive, Docs, Gmail en Google Forms. Leerlingen en docenten kunnen makkelijk met elkaar samenwerken aan documenten. Dat kan op verschillende manieren: met de chatfunctie, in gesproken en geschreven vorm. Ook kun je de wijzigingen in een document in real-time zien en tegelijk aan hetzelfde document werken. Zo is er voor elke leerling wat wils.

Google Classroom

3. Smiling Mind

Met behulp van Smiling Mind kun je veel onderwerpen aan bod laten komen die zorgen dat je leerlingen zich goed voelen in de klas en beter met elkaar omgaan. Samenwerken en leren wordt makkelijker met het trainen van communicatievaardigheden. Ook kunnen de leerlingen rustiger leren en huiswerk maken dankzij oefeningen voor stressmanagement en ontspanning. Daarnaast kan deze veelzijdige app helpen bij het verbeteren van sportprestaties.

Smiling Mind is beschikbaar voor jongeren en volwassenen. Je kunt de leeftijd als instelling aangeven. De app is ontwikkeld door psychologen die zijn gespecialiseerd in therapie voor jongeren en jongvolwassenen. Op hun inspirerende website bieden zij artikelen en lesideeën over mentale gezondheid. De app is Engelstalig, wat hem vooral geschikt maakt voor de bovenbouw.

Download Smiling Mind op je Android, iPhone of iPad.

Smiling Mind

4. Freedom

Online werken kán veel efficiënter zijn dan offline werken. Maar online vind je wel veel meer verleidingen. Je leerlingen kunnen makkelijk afgeleid raken door Youtube, Instagram, WhatsApp en Snapchat.

Freedom zorgt voor meer focus en rust bij het maken van huiswerk. De tool blokkeert afleidende websites en apps voor een bepaalde periode. Niet alleen handig voor je leerlingen, maar ook voor jou als docent.

Freedom is beschikbaar op alle devices.

Freedom App

5. Poll Everywhere

Apps kunnen een prima middel zijn om klassikaal onderwijs interactiever te maken. Op die manier doen leerlingen beter mee in de klas en kun je tussentijds checken of de leerlingen de lesstof begrijpen, volgen en leuk vinden.

Poll Everywhere laat leerlingen live vragen beantwoorden in de vorm van polls. De polls in deze app kunnen heel verschillend zijn: multiple choice, open vragen, keuze tussen afbeeldingen en formules. Je leerlingen geven antwoord via hun smartphone of via de computer. De antwoorden worden dan live weergegeven op het smartboard, binnen een PowerPoint-presentatie, op de telefoon of op de computer.

Krijg toegang tot Poll Everywhere via hun website.

Poll Everywhere App

6. Stilzitten

Misschien is het onnatuurlijk, dat lange stilzitten. Maar in ieder geval is het lastig. Daarom is er een stilzitten-app ontwikkeld. Deze leert jongeren aan de hand van mindfulness beter omgaan met lastige gevoelens, onrust en stress. Dankzij deze app kunnen je leerlingen zich beter concentreren en tot rust komen. Op die manier presteren ze beter bij tentamens en examens.

Deze app heeft veel mogelijkheden. Niet alleen bevat Stilzitten meditatieoefeningen, maar ook een notitieboek, logboek en statistieken. Bovendien kun je herinneringen instellen op basis van locatie en tijd.

Download Stilzitten voor Android of voor iPhone en iPad.

Stilzitten App

Doe jij al mee?

Heb jij deze apps al geprobeerd? Wat is jouw favoriete app? Welke verandering zie je in jouw klas? Praat mee in onze LinkedIn-community VO-docenten onder elkaar en lees de ervaringen van andere docenten.

Bekijk Community

Populaire blogs

— Artikel

Deze documentaires moet je gezien hebben als docent

Zomervakantie. Tijd voor ontspanning. Wij verzamelden enkele documentaires die je gezien moet hebben als docent. Ontspannend, inspirerend én educatief!

Lees blog
Educatieve_films_documentaires_docenten Mask Quotes

— Opinie

Gastblog - Voorkom geldschulden met financiële educatie op het VO

De financiële kennis van leerlingen in het voortgezet onderwijs is zorgwekkend, volgens economiedocent Erik van Dijk. Hij geeft daarom leerlingen les in het vak financiële educatie. En dat vak moet volgens hem gegeven worden op elke middelbare school. Lees waarom. 

Lees blog
Economiedocent Erik van Dijk wil dat financiële educatie verplicht wordt op het voortgezet onderwijs Mask Quotes

— Onderzoek

Sans Forgetica - Dit lettertype maakt je slimmer

Sans Forgetica is een lettertype dat ervoor zorgt dat leerlingen 12% meer onthouden. Kan dit lettertype ook een slimme bijdrage vormen voor het voortezet onderwijs?

Lees blog
Sans Forgetica Voorbeeld Mask Quotes

— Tips & Trics

Gamification in het onderwijs. Werkt het écht?

Gamification of Games helpen om leerlingen te motiveren. Maar werkt het ook op lange termijn? Maakt Gamification leerlingen slimmer?

Lees blog
Gamification Onderwijs Mask Quotes

Cookie melding

Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. 

Textbaloon Doe jij al mee?