Daarom wisselen docenten van school of functie: 4 argumenten

Je voelt je prettig voor de klas. Toch twijfel je of jouw huidige functie of school wel bij je past.  Mogelijk bevalt de schoolcultuur je niet. Of begint de reisafstand je tegen te staan. Er zijn verschillende redenen waarom VO-docenten van baan wisselen.

 

Wisselen_van_baan_2
header-bottom Created with Sketch.

Als docent wil je verder groeien in je carrière of je wilt meer variatie. Je twijfelt of je op je huidige werkplek wel goed zit. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je jezelf niet op een school ziet blijven werken. Op basis van Engels onderzoek naar drijfveren van docenten en de ervaringen van Docent Direct, lees je 4 redenen waarom overstappen naar een andere school jou gelukkiger kan maken in je vak.

1. De sfeer en cultuur past niet bij je
Sommige scholen hebben 200 leerlingen, andere scholen wel 3000. Er zijn openbare scholen, christelijke scholen, montessorischolen. Allemaal met een verschillende culturen en werkwijzen. Als docent kan het lastig zijn om een school te vinden waar jij je thuis voelt.

Verschillende factoren kunnen jouw werkprestaties negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer jouw ideeën niet worden overgenomen door de schoolleiding of wanneer schoolregels niet passen bij jouw lesmethodes. Het is daarom belangrijk dat je een school vindt die bij je past. Zowel bij jou als docent én als individu.

2. De reisafstand is te groot
Waar een uur reizen in de lichte zomermaanden nog wel te doen was, begint dit je nu langzamerhand op te breken. Dichter bij jouw huis bevinden zich ook een paar interessante VO-scholen. Toch twijfel je over het maken van een overstap, omdat je huidige werkplek je erg goed bevalt. Je hebt een goede band opgebouwd met jouw leerlingen en je kan het goed vinden met je collega’s.

Twijfel je tussen dichter bij huis werken of blijven lesgeven op je huidige school? Of past de cultuur van de huidige school niet goed bij je? Docent Direct gaat samen met jou op zoek naar een school die dichterbij huis is en/of die aansluit bij wat jij zoekt. Op basis van jouw persoonlijkheid en jou als docent. Zodat jij zeker weet dat je voor de juiste school kiest.

3. Je wilt op een ander niveau lesgeven   

Als startend docent zoek je naar het lesniveau waar je je prettig bij voelt. Sta jij het liefste voor een mavo-klas of ben je juist een typische vwo-docent? Daarnaast kan het voor ervaren docenten lastig zijn om van niveau te wisselen. Want wanneer jij al jaren lesgeeft aan mavo-klassen, kan het vanwege je opleiding of gebrek aan ervaring moeilijk zijn om havo- of vwo-docent te worden.

Wil je lesgeven aan mavo-, havo- of vwo-klassen? Dat zijn keuzes die je als docent vroeg in je carrière moet maken én waar je op terug kan (en mag!) komen.

4. Jouw huidige school investeert niet genoeg in jou

Voor startende docenten is het belangrijk en prettig dat er een ervaren docent meekijkt. Iemand die tips deelt en die je houvast geeft. Als beginnend docent weet je namelijk nog niet wat je te wachten staat. Als een begeleider of ‘buddy’ er niet is, kun je je verloren voelen op de nieuwe werkplek.

Maar ook als ervaren docent kun je het gevoel hebben dat jouw school niet genoeg in je investeert. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe bevoegdheid wilt halen, maar je daarvoor je geen ondersteuning krijgt vanuit de schoolleiding. Of misschien krijg je de kans niet om jezelf verder te ontwikkelen omdat de school daar geen budget voor vrij wil maken.

Bij Docent Direct vinden we het belangrijk dat jij je als docent blijft ontwikkelen. Daarom bieden wij docenten die via ons bij een VO-school actief zijn elk jaar een opleidingsbudget van 1.000 euro.

Twijfel je over jouw functie of school? Of wil je als docent concrete stappen maken? Neem dan contact op met Docent Direct. Wij overleggen graag met je en kijken met jou naar de mogelijkheden.  

Cookie melding

Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. 

Textbaloon Doe jij al mee?