Deze documentaires moet je gezien hebben als docent

Zomervakantie. Tijd voor ontspanning. Wij verzamelden enkele documentaires die je gezien moet hebben als docent. Ontspannend, inspirerend én educatief!

Educatieve_films_documentaires_docenten
header-bottom Created with Sketch.

1. Race to Nowhere

Een Amerikaanse documentaire uit 2010 over de prestatiedruk die veel leerlingen voelen. Verhalen over overbelaste schema's, zelfmoord van studenten en academisch bedrog tonen aan dat veel studenten tot het uiterste gepusht worden. Wat doet dit met hun passie, creativiteit en interne motivatie? 

2. Networked society; the future of learning 

Kan de hedendaagse technologie onze leer- en onderwijsmethodes veranderen? Wereldberoemde experts en docenten vertellen over het potentieel om traditionele leermethoden te vervangen door een nieuwe manier van lesgeven, gericht op de behoeften en zelfexpressie van elke individuele student.

3. Maatschappijleer 

In deze Nederlandse documentaire wordt beginnend docent Maatschappijleer Daan gevolgd. Langzaamaan ontdekt Daan hoe ver de theorie en praktijk van lesgeven verschillen. Lukt het de jonge docent om zijn eigen lesstijl te vinden? Te bekijken via de website van de VPRO

Maatschappijleer (1)

4. Future Learning 

Een korte documentaire van 13 minuten over de toekomst van leren. Om studenten klaar te stomen voor de snel veranderende wereld, moeten zij relevante en tijdloze skills leren. In de documentaire zijn onderwijsvernieuwers hierover aan het woord. 

5. The road to teach 

Drie aspirant-leraren worden gevolgd tijdens een roadtrip door het land. Ze onderzoeken de gevarieerde onderwijswereld en proberen te ontdekken wat lesgeven écht betekent. 

6. Help! Een homo in de klas

Een Nederlandse documentaire uit 2016 waarin voorlichters van het COC (belangenorganisatie voor LHBTI's) een jaar lang worden gevolgd. De documentaire licht uit hoe middelbare scholieren denken over homoseksualiteit. Te bekijken via de website Human.nl

Homo Klas Docu

7. Serie: America to Me 

Een tiendelige documentairereeks waarin 12 leerlingen van een grote, gemixte middelbare school in Amerika worden gevolgd. De documentaire geeft het effect van huidskleur en sociale positie op het onderwijs weer. 

 

Cookie melding

Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. 

Textbaloon Doe jij al mee?