Onderwijscoach Jor den Besten over Werkdruk

Coach worden in het voortgezet onderwijs: Jor den Besten heeft er specifiek voor gekozen. Als onderwijscoach helpt hij docenten met onderwerpen als werkdruk, motivatie en activerende werkvormen. 

Jor Den Beste Onderwijscoach Over Werkdruk
header-bottom Created with Sketch.

Docenten die zijn aangesloten bij Docent Direct kunnen gratis gebruikmaken van de coachingsvaardigheden van Jor den Besten.

Even voorstellen: Jor den Besten. Woonachtig in Sliedrecht. Jor is een docent met dan tien jaar leservaring in het middelbaar en voortgezet onderwijs. Zijn onderwijservaring deed hij op in exacte vakken: wiskunde en natuurkunde. In 2018 besloot hij fulltime coach te worden in het onderwijs. Op zijn website staat te lezen “Voor de klas leerde Jor om zichzelf te ontplooien tot een waar ‘mensenmens’. Empathisch vermogen, pedagogische vaardigheden en didactische spitsvondigheden werden steeds meer vertrouwd en op de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht tot een professioneel niveau getild.”. Docent Direct stelde Jor een aantal vragen.

Wat is er eigenlijk leuk aan lesgeven in het voorgezet onderwijs?

“Er zijn meerdere dingen leuk aan het voortgezet onderwijs. Je ziet dat docenten enorm begaan zijn met de doelgroep en met de maatschappij. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze in zekere mate idealist zijn. Of wereldverbeteraar ;-). Verder is er ook een praktische kant. Bij sommige disciplines, bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde, ligt een vak als leraar al snel voor de hand als beroep. Maar het belangrijkste is denk ik dat docenten gepassioneerd zijn over hun vak. Ze willen leerlingen iets bijbrengen; hen met passie en vuur overtuigen.”

Hoe kijk je aan tegen werkdruk in het voortgezet onderwijs

“Tweeledig. Lesgeven is net zo druk als hoe je dat zelf ervaart. Als dingen niet gaan zoals je zou willen, dan is ‘druk’ soms een gemakkelijk argument. Bovendien er geen sprake van continue werkdruk; de werkdruk kent pieken en dalen. Maar lesgeven is wel intensief. Na zeven uur doceren moet je even opladen. Bijvoorbeeld door op je gemak wat opdrachten na te kijken. De Wet passend onderwijs zorgt er daarnaast voor dat sommige leerlingen in je klas complexe eigen kenmerken kunnen hebben. Regelmatig zijn probleemleerlingen onderdeel van de groep. Ook zorgleerlingen participeren op normale scholen. Het opvoedkundige aspect wordt daardoor soms erg groot.”

Hoe helpt jouw coaching?

“Dat hangt af van de persoon die ik coach. Bij de generatie die al langer meedraait in het onderwijs, merk je dat vernieuwing lastig is. Daar probeer ik me te richten op innovatie. De jongere generatie mist soms leservaring. Didactiek en overwicht spelen dan een grotere rol.“

En als we breder kijken naar de school als instituut?

“Scholen vinden het lastig om een ‘lerende organisatie’ te zijn. Er is binnen een school vaak veel schroom om te leren van elkaar. Ik vind dat je je juist kwetsbaar moet durven opstellen. Dat betekent ook: collega’s in jouw les mee laten kijken.”

Als je docenten één belangrijke tip rondom werkdruk zou mogen geven, welke zou dat dan zijn?

“Begin nooit uitgeblust aan een les. Als je vooraf al verwacht dat een les zwaar of moeilijk wordt, dan wordt het ook een moeilijke les. Een selffulfilling prophecy heet dat.”

Lees ook de volgende blogs

— Tips & Trics

6 x educatieve onderwijs apps. Ken je deze al?

Deze 6 educatieve apps voor het voortgezet onderwijs zorgen voor meer fun, meer motivatie én meer concentratie. In én buiten de les. 

Lees blog
Educatieve Apps Onderwijs Mask Quotes

— Docenten Vertellen

Docent bij Docent Direct: Interview met José van Gestel

José van Gastel is een 58-jarige NT2-docent uit Roosendaal. We vroegen haar over haar werk als docent en over haar ervaringen met Docent Direct. Gepassioneerd vertelt José over hoe ze Nederlands doceert aan jongeren die naar Nederland zijn gevlucht. 

Lees blog
Docent Jose Van Gestel Docent Direct Interview Mask Quotes

— Onderzoek

Minder werkdruk? Ga je gewoontes te lijf!

Gewoontegedrag is een belangrijke oorzaak van onrust in je werk en privéleven. Veel van wat je doet, doe je simpelweg omdat je het altijd doet. De échte reden weet je vaak niet eens. Tijd dus om je gewoontes te lijf te gaan. Hierdoor krijg je meer rust, tijd en concentratie. Zowel in je werk als privé.

Lees blog
Gewoonte te lijf - Smartphone - Habit Mask Quotes

— Onderzoek

Sans Forgetica - Dit lettertype maakt je slimmer

Sans Forgetica is een lettertype dat ervoor zorgt dat leerlingen 12% meer onthouden. Kan dit lettertype ook een slimme bijdrage vormen voor het voortezet onderwijs?

Lees blog
Sans Forgetica Voorbeeld Mask Quotes

Cookie melding

Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. 

Textbaloon Doe jij al mee?