Effectief lesgeven vanuit huis: 6 handige tools

Het schoolbord is ingeruild voor een computerbeeldscherm. Het bureau voor de keukentafel. En de rumoerige klas vol kinderen voor een woonkamer waar vooral het getik op het toetsenbord klinkt. Docenten werken thuis vanwege het coronavirus. En hoewel online lesgeven wellicht de onderwijsvorm van de toekomst is, is dit voor veel docenten nu toch even wennen. Daarom 6 handige tools om vanuit huis les te geven.

Doceren Video Docent
header-bottom Created with Sketch.

1. Blijf online bij de les met Freedom

Thuiswerken doe je online. Maar online vind je veel meer verleidingen. Facebook openen of je WhatsApp checken doe je zowat onbewust. De app Freedom blokkeert afleidende websites en apps voor een bepaalde periode. Hierdoor weet je zeker dat jij je volledig kunt focussen op je werk, en dat leerlingen zich honderd procent richten op hun huiswerk of de online les. Promoot deze app dus bij je leerlingen.

Freedom is beschikbaar op alle devices

2. LessonUp: nu 2 maanden gratis

Met LessonUp maak je digitale of interactieve lessen. Deze kun je direct op afstand delen met de leerlingen. Vanwege het Corona-virus geeft LessonUp een code weg waarmee docenten tot 2 maanden gratis gebruik kunnen maken van de Docentenlicentie.

Zowel met als zonder videoverbinding kun je als docent jouw leerlingen digitaal lesgeven. Sta je live in verbinding met jouw leerlingen? Deel de link naar de les die je hebt gemaakt. LessonUp heeft al lessen klaar staan in hun bibliotheek, maar je bent ook vrij om een eigen les te maken of een PowerPoint-presentatie te uploaden. Je deelt jouw scherm en leerlingen kunnen live meekijken. Zo wordt jouw beeldscherm een soort digibord.

Geen videoverbinding? Laat dan de leerlingen zelfstandig werken door de les met ze te delen. Je ziet hoe ver de leerlingen zijn met de opdrachten.

Op de website van LessonUp vind je de licentiecode waarmee je 2 maanden gratis gebruik maakt van het programma, meer uitleg over LessonUp en handige instructievideo’s.

3. Instructievideo opnemen via PowerPoint

Bijna elke docent werkt via PowerPoints. Maak de presentatie nog duidelijker door er een instructievideo van te maken. Het programma neemt automatisch je stem op en voegt deze toe aan de dia’s.

Tip van een VO-docent: Docent Tekenen Natascha gaf de tip om bestaande PowerPoints met tekenopdrachten aan te vullen met spraakmemo’s. De uitleg die zij normaal mondeling in het klaslokaal geeft, spreekt ze nu in. Hierdoor kunnen leerlingen op een eenvoudige manier de uitleg beluisteren.

4. Deel gemakkelijk en gratis je beeldscherm met 50 anderen

Een vergadering gepland met collega’s? En wil je gemakkelijk iets uitleggen? Deel dan gratis je beeldscherm met Discord. Met de Go Live Streaming deel je jouw scherm met anderen. Het aantal ontvangers is verhoogd naar 50 mensen, om thuiswerkenden vanwege het Coronavirus tegemoet te komen.

5. Check de mening van je leerlingen 

Een mooie tool om live in de les de kennis van je leerlingen te checken, maar ook ideaal tijdens lesgeven vanuit huis: Poll Everywhere. Check wat leerlingen van jouw online lessen vinden, of zet het programma in om te controleren hoe effectief jouw lessen zijn.

Poll Everywhere laat leerlingen live vragen beantwoorden in de vorm van polls. De polls in deze app kunnen heel verschillend zijn: multiple choice, open vragen, keuze tussen afbeeldingen en formules. De leerlingen geven antwoord via hun smartphone of computer.

Krijg toegang tot Poll Everywhere via hun website.

6. Altijd in verbinding met Google Classroom

Google Classroom is een advertentievrij online systeem dat beschikbaar is voor docenten met een Google apps for Education-account.

Let op: dit systeem moet geïntegreerd worden in de schoolwebsite. Deze tip is dus vooral gericht op scholen in plaats van de individuele docent.  

Met het systeem houd je jouw online klas goed in de gaten. Je ziet welke leerlingen al klaar zijn met een opdracht, en welke leerlingen hulp nodig hebben. Je geeft eenvoudig feedback op de opdrachten die de leerlingen hebben ingeleverd via Google Docs.

Je werkt samen via de functies van Google, zoals Gmail, Docs, Drive en Google Forms. Leerlingen kunnen tegelijkertijd in hetzelfde document werken. Real-time zien ze aanpassingen in een document. Daarnaast kan je met elkaar communiceren via de chatfunctie, via gesproken of geschreven vorm.

Meer tips en inspiratie vind je in onze Besloten LinkedIn groep "VO Docenten Onder Elkaar". Nog geen lid? Meld je dan nu aan

Cookie melding

Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. 

Textbaloon Doe jij al mee?