'Samen' studeren via Study With Me

Bij Study With Me helpen studenten andere studente door zichzelf te filmen terwijl ze aan het studeren zijn. Nuttig? Voor miljoenen kijkers wél!

Study With Me - Studerende Student via Webcam
header-bottom Created with Sketch.

Study With Me. Study Vibes. Wel eens van gehoord? Study With Me staat voor Youtube-video’s waarin studenten zichzelf filmen tijdens het studeren. Soms urenlang achter elkaar. Het is een trend waar wereldwijd miljoenen studenten aan meedoen. Study-With-Me-Kanalen voor het voortgezet onderwijs zijn er nog nauwelijks. Maar zou dit geen uitkomst kunnen zijn? Zou dit scholieren een extra boost kunnen geven om huiswerk te maken of om tentamens te leren? Wat denk jij?

Study with me – The Thrive Studies

Jamie Lee is een Amerikaanse student Medicijnen. Ze runt haar eigen “Study with me”- kanaal The Thrive Studies en heeft bijna 200.000 volgers. Haar populairste video Study with me (with) music 2.5 hours” toont een twee-en-een-half-uur studerende Jamie. Saai? Blijkbaar niet voor de 3,4 miljoen mensen die haar video zagen.

De populariteit van Study With Me video’s

Volgens de studenten die zichzelf opnemen zijn Study With Me-video’s een manier om afleiding te voorkomen. Zien studeren, doet studeren. Zodra je als student de neiging krijgt om je smartphone te pakken, of om ‘even’ iets te checken op een website, word je in your face geconfronteerd met het beeld van iemand die nog wél aan het studeren is. Dat beeld knaagt als het ware aan je. Je voelt je verplicht om nog even door te gaan. Business Insider heeft een er mooi redactioneel item over ontwikkeld.

De motivatie achter Study With Me

Goed. Er moet een reden zijn dat mensen zich te vereenzelvigen met de onbekende studerende Youtuber. Maar onderzoek is er nog nauwelijks. Het fenomeen is te nieuw. Toch valt er wel iets te ontdekken in de bestaande literatuur en berichtgeving.

  1. Study With Me past bij de trend van Youtube-influencers waaraan we ons eigen gedrag spiegelen.

  2. De video’s zijn een klassiek voorbeeld van herd behavior. Bij herd behavior of simpelweg groepsgedrag doen we wat anderen doen. Zo hoeven we er er zelf niet over na te denken. Je kunt dus rustig meeliften op het ritme van de studeer-vlogger. De studie-discipline wordt hiermee als het ware aan je opgelegd.

  3. Study With Me is ook een voorbeeld van Social Proof. Dit fenomeen vindt z’n oorsprong in de marketing. Social Proof laat zien: anderen vertonen een bepaald gedrag. Dus het is logisch dat jij dit gedrag ook gaat vertonen. Het zinnetje “24 anderen kochten dit product ook” komt je waarschijnlijk wel bekend voor. Min of meer hetzelfde speelt een rol bij Study With Me.

  4. Als mensen elkaar aardig vinden of aardig gevonden willen worden, gaan ze elkaar spiegelen. Ze maken dezelfde gebaren en gebruiken zelfs dezelfde woorden. Ze doen dit overigens onbewust. Behalve verkopers. Die passen spiegelen bewust toe zodat klanten hen aardig gaan vinden. Spiegelen of gespiegeld worden schept een band. Het draagt bij aan je sociale acceptatie. Mogelijk speelt spiegelgedrag ook een rol bij Study With Me.

Study With Me - Study Vibes

Dichter bij huis heeft de Belgische Heleen een eigen Youtube-kanaal genaamd “Study Vibes”. Zij heeft 44.000 volgers. Heleen filmt zichzelf vanuit de universiteitsbibliotheek of studentenkamer. Ze start of eindigt met een kort praatje. En verder kijkt ze vooral in studieboeken en tikt ze op haar laptop.

Study With Me in het Voortgezet Onderwijs

Samen studeren gebeurt offline al vaker. Studeren in groepen gebeurt vaker. In de universiteitsbibliotheek. In de kantine. Bij iemand thuis. Het zien van mede-studerenden motiveert blijkbaar. Zelfs de gedachte dat vrienden of medestudenten aan het studeren zijn, kan een student een impuls geven om even de studieboeken erbij te pakken.

Het fenomeen Study With Me richt zich op moment vooral op het hoger onderwijs. Maar zou dit in het voortgezet onderwijs niet ook prima kunnen werken? Klasgenoten die in de middag of ’s avonds na het eten even de webcam aanzetten en vervolgens met elkaar afspreken: “Samen ff een uurtje huiswerk maken en dan gamen?”

Wat denk jij?

Wat denk jij? Zou Study With Me ook werken bij scholieren in het voortgezet onderwijs? Vertel wat jij ervan vindt via de LinkedIn-groep.
Naar Docenten Onder Elkaar

Cookie melding

Onze cookies zorgen voor gebruiksgemak en analyseren websitegedrag. 

Textbaloon Doe jij al mee?